Hipertensiunea arterială este o boală tăcută, fără simptome răsunătoare. Uneori, poate determina unele simptome precum cefalee, amețeli, acufene (zgomote în urechi), sau scotoame (tulburări de vedere), oboseală. Importanța diagnosticării și controlului valorilor TA este dată de complicațiile majore ale acestei boli. Ea afectează inima (fiind implicată în patologia ischemică precum infarctul miocardic, dar și aritmii, insuficiență cardiacă), vasele cerebrale (accidentele vasculare, demența, bolile degenerative), rinichii (ce poate agrava insuficiența renală), ochii (determinând retinopatie hipertensivă).
Hipertensiunea arterială este definită ca valori, măsurate în cabinetul medical, ale TA sistolice ≥140 mmHg și/sau ale TA diastolice ≥90 mmHg.
Tabel 1. Clasificarea Tensiunii Arteriale în cabinet și definirea gradelor de Hipertensiunii Arteriale
Măsurarea Tensiunii Arteriale
Măsurarea convențională în cabinetul medical – TA trebuie să fie măsurată inițial la ambele brațe, utilizând o manșetă adaptată circumferinței brațelor. Pacienții ar trebuie să stea confortabil într-un mediu liniștit pentru 5 minute înainte de a începe măsurătorilor TA
Monitorizarea la domiciliu a TA – TA la domiciliu ese media tuturor citirilor TA efectuate cu un monitor semiautomat, validat, timp de cel puțin 3 zile și preferabil pentru 6-7 zile consecutive înaintea fiecarei vizite la clinică, cu citiri dimineața și seara.
Monitorizarea ambulatorie a TA ( MATA) /Holter TA – furnizează media citirilor pe o perioadă definită, de obicei 24 ore. Aparatul este programat să înregistreze TA la intervale de 15-30 minute și valorile medii ale TA sunt furnizate pe timpul nopții și pe 24 ore. MATA este un predictor mai bun al evenimentelor cardiovasculare, și al afectării de organe țintă.
Pentru că TA crescută a avut cel mai mare aport la moartea prematură in 2015 la nivel global, fiind răspunzătoare pentru aproximativ 10 milioane de decese. Pentru că mortalitatea de cauză cardiovasculră rămăne pe loc fruntaș la nivel global. Tensiunea Arterială Sistolică(TAS) ≥140 mmHg este răspunzătoare pentru cea mai mare parte a mortalității, iar majoritatea deceselor legate de TAS pe an se datorează bolii cardiace ischemice, accidentelor vasculare cerebrale hemoragice și ischemice.
Există două strategii bine stabilite de scădere a TA: modificările stilului de viață și tratamentul medicamentos.
Modificări ale stilului de viață:
Restricția consumului de sare, sub 5 grame/zi este recomandat.
Se recomandă restricționarea consumului de alcool – consumul zilnic ar trebui restricționat la 2 pahare/zi (20 g alcool) pentru bărbați și un pahar pe zi (10 g alcool/zi) pentru femei
Creșterea consumului de legume și fructe proaspete, pește, nuci și acizi grași nesaturați (ulei de măsline); consumul redus de carne roșie; consumul de lactate degresate este recomandat.
Controlul greutății corporale cu evitarea obezității. Se recomandă menținerea unui IMC sănătos (20-25 kg/m2) și a unei circumferințe abdominale optime (pentru bărbați < 94 cm iar pentru femei <80 cm) pentru a reduce TA dar și riscul cardiovascular.
Antrenamentul de tip aerobic (cel puțin 30 minute de exerciții de intensitate moderată de 5-7 ori pe săptămână).
Renunțarea la fumat, măsuri suportive și îndrumarea către un program de renunțare la fumat dacă este cazul.
Subliniem încă o dată importanța obținerii controlului valorilor TA. Principalul obiectiv al tratamentului este scăderea TA sub 140/90 mmHg la toți pacienții, iar dacă tratamentul este bine tolerat, valorile țintă ale TA ar trebui să fie în jur de 130/80 mmHg sau mai mici la majoritatea pacienților.
Referinte: Ghidul ESC/ESH 2018 pentru managementul hipertensiunii arteriale. Romanian Journal of Cardiology, 2018, vol 28, No 4.